Media-optreden

Uit Petities
Ga naar: navigatie, zoeken

Vroeg of laat zal je als petitionaris ook in de media moeten optreden. Dat is spannend, maar als je heel goed weet wat je te vertellen hebt, dan kan je elke situatie aan. Doordat je als petitionaris al veel meer weet dan anderen van het onderwerp en je het al vaker hebt uitgelegd (op internet, aan vrienden, collega's, familie) weet je goed wat de argumenten en terugkerende vragen zijn. Een gesprekje op radio of televisie is meestal veel en veel oppervlakkiger en korter dan een gewoon gesprek hierover. Het is ook niet een echt gesprekje, je doet alsof je een gesprekje houdt met in het achterhoofd dat je de aandacht van mensen wil vangen en doorsturen naar de petitie.

Herhaling is belangrijk. Zorg dat je aan het begin en aan het einde iets zegt met 'op internet' en liefst ook 'petities.nl' in een zin (www kan je weglaten, het werkt met en zonder www). De punt hoef je ook niet uit te spreken, dat doen mensen zelf uit gewoonte wel goed meestal.

Als je een goede interviewer tegenover je hebt dan hoef je alleen maar antwoord te geven. Dan komt vanzelf aan de orde waar het om gaat, waarom mensen moeten ondertekenen en waarom jij je er persoonlijk voor in zet. Dat laatste is belangrijk, je moet een verhaaltje hebben over jezelf ("ik ben paardenliefhebber", "ik wandel graag in de natuur", "het moet anders, ik stoor me aan de belasting-geldverspilling"). Persoonlijke betrokkenheid vinden luisteraars belangrijk. Dat verhaaltje over jezelf vertellen is meestal ook nieuw voor je, dat vragen mensen die je persoonlijk spreekt meestal niet omdat ze je al kennen. Dat is iets wat je kan voorbereiden, zodat je er niet door overvallen wordt.

Als je absoluut niet zelf achter de microfoon of voor de camera wilt dan kan je iemand anders vragen. Omdat die persoon niet de initiatiefnemer is, zal hij of zij moeten praten over 'ons' en 'wij'. Dat heeft voor- en nadelen. Je lijkt zo met meer te zijn, een groep, maar het nadeel is dat de persoonlijke betrokkenheid minder aan bod komt. De vraag is dan eerder "wie zijn jullie?" in plaats van "waarom doe jij dit?" Als je iemand anders vraagt dan is 'een vlotte babbel' niet altijd een aanbeveling. IJdele types die aandacht voor zichzelf willen dringen zich naar voren als de petitie nieuwswaardig is, dat is vaak niet goed voor de petitie.