Melding over ondertekeningen

Uit Petities
Ga naar: navigatie, zoeken

We sturen nog geen meldingen van elke nieuwe ondertekening naar de petitionaris. Dat zou een explosie van e-mails kunnen veroorzaken waardoor wij op onze beurt af worden gesloten door een e-mailprovider onder de verdenking van spam. In de nieuwe website zouden we wel iets kunnen bouwen van een melding. Bij de eerste 10 stuk voor stuk, dan elke 10, dan elke 100, dan elke 1000, elke 10.000. Via de API kan er ook een app voor gebouwd worden die dan notificaties op de smartphone kan geven.

In dergelijke meldingen kunnen dan ook suggesties worden opgenomen voor acties die de petitionaris kan kiezen. Eerste 10, vrienden en bekenden uit eigen kring een uitnodiging sturen, nabellen, berichten sturen. De feedback en aarzelingen die men heeft goed bestuderen. Daar zitten aanwijzingen in voor een campagnestrategie.

Bij elke 10 ook melden hoe de snelheid van de groei zich verhoudt tot de snelheid van andere petities. Een snelle groei is een goed teken. Blijft die uit dan is het een teken dat ofwel de inhoud van de petitie niet aanslaat (te vroeg, onduidelijk, niet urgent) of dat het de doelgroep niet bereikt. De doelgroep opsporen en mobiliseren is een verhaal apart.

Bij elke 100 is het ook afhankelijk van wat voor petitie het is. Voor een lokale petitie op buurtniveau is het al heel wat. Maar voor landelijk is het zaak om door te zetten.

Bij 1000 is het echt tijd om de overhandiging te gaan aanvragen/organiseren. Doorgroeien tot in de 10.000en kan eventueel, maar dat gaat vanzelf. Het is nu wel duidelijk dat het leeft in de samenleving en beslissers er iets mee moeten, minstens een reactie op geven. Het is zaak om aan te tonen dat deze grote groep niet homogeen is. Het zijn niet precies degenen die belanghebbenden zijn en verder niet. Het leeft breder. Ook uit de petitietekst moet blijken dat het niet een sterk eigenbelang is. Tenzij het gaat om de morele rechten van een minderheid uit rechtvaardigheid. vraag desnoods advies.

Bij 10.000en is het zaak om een persbericht te versturen, zeker bij snelle groei. Wijs een woordvoerder aan die niet verlegen is en de kwestie makkelijk goed kan uitleggen.