Weinig ondertekeningen

Uit Petities
Ga naar: navigatie, zoeken

Een petitie met meer dan 100 ondertekeningen wordt door de ontvanger meestal wel gezien als relevant, de petitie heeft een achterban. Het is dan namelijk gelukt om een groep aan te spreken die elkaar niet kent. Een kleiner aantal kunt u nog persoonlijk overtuigen of onder druk zetten, maar bij zo'n grote groep lukt dat alleen als de ondertekenaars het echt zelf willen ondertekenen omdat ze het ermee eens zijn. Bij een landelijke petitie is dat ook zo, maar dan gaat het eerder om 1000 mensen. Bij 100 ondertekenaars is er kennelijk weinig motivatie om anderen ook te overtuigen de petitie te tekenen.

Als een petitie weinig ondertekeningen heeft verzameld is dat doorgaans omdat:

  • het te moeilijk was om te begrijpen
  • degenen die zouden moeten ondertekenen er niet vanaf wisten
  • weinig mensen het ermee eens zijn
  • het teveel een privékwestie betreft

of een combinatie van deze vier redenen.

De eerste hoeft geen probleem te zijn. Als de ontvanger van de petitie het maar wel begrijpt en ook het belang ervan inziet.

Het tweede vergt een betere campagne.

Het derde kan een kwestie van tijd zijn (u loopt voor op de mening van de meeste mensen) of u denkt anders dan de meeste mensen. De petitie langer laten lopen en ondertussen mensen overtuigen is de remedie. Bijvoorbeeld door een tekst te publiceren als opiniestuk of voor een luisterend publiek de petitie te verdedigen (op een bijeenkomst of via radio, tv of video).

Het vierde is te verhelpen door het zo te schrijven dat het een maatschappelijk probleem is wat veel mensen aangaat.