Formuleren

Uit Petities
Ga naar: navigatie, zoeken

Het formuleren van de petitie is een erg belangrijke, misschien wel het belangrijkste, onderdeel van het hele petitietraject. Het gebeurt te vaak dat achteraf blijkt dat de petitie verkeerd geformuleerd is, maar dan is het te laat. Je kan een petitie niet achteraf wijzigen omdat dan alle mensen die ondertekend hebben hun naam onder iets zetten waar ze geen weet van hadden (kunnen) hebben toen ze ondertekenden.

Het is dus van groot belang dat u de petitie goed test op mensen die het zouden willen ondertekenen, vraag reacties van anderen!

lengte

Maak een petitietekst niet te lang. Hoe vaker men naar beneden moet scrollen hoe meer ondertekenaars u verliest. Daarom kunt u in het start een petitie-hulpje maar 1000 woorden in totaal kwijt. Eventueel kunt u in het beheerscherm nog wat meer woorden kwijt, maar probeer dat te vermijden.

illustratie

Een goede illustratie zegt meer dan honderden woorden. Probeer dus ook een veelzeggend plaatje toe te voegen, maar zorg ervoor dat het plaatje niet te groot is in het aantal pixels.

onderdelen

De petitietekst bestaat uit de drie onderdelen: wij, constateren en verzoeken. Deze structuur moet u helpen bij het formuleren en maakt het makkelijker leesbaar. Het 'wij' helpt u om na te denken over de achterban die u vertegenwoordigt. De constatering is belangrijk om overtuigend te zijn. U somt hier, liefst puntsgewijs, allerlei feiten op die bij elkaar opgeteld de noodzaak voor een verandering of verbetering duidelijk maken. Bij 'verzoeken' wordt u gevraagd wat u van wie vraagt. U klaagt niet in het wilde weg, u heeft ook nagedacht over hoe het wel zou moeten. Let erop dat u niet te specifiek bent in de uitwerking van de oplossing. Dat kan de petitie namelijk verknoeien. Het kan mensen verhinderen om te ondertekenen (ze zien het verzoek niet zitten, de rest wel) of uit te voeren (technologie of bestaande wetgeving/afspraken maakt het onmogelijk). Dus niet:

verzoeken wij om groene vuilnisemmers van een meter naast elk bankje in het park die elke ochtend geleegd worden

maar eerder

verzoeken wij om genoeg vuilnisemmers in het park en bijbehorend beheer

Het is aan te raden om uw voorgestelde oplossing te onderzoeken op haalbaarheid (door te zoeken op het web of een ambtenaar erover te bellen) en links naar het 'bewijs' van de haalbaarheid naast de petitie te plaatsen.

doelgroep

Richt u zich met de petitie op het werven van veel ondertekenaars? Doe dan een scherpe, korte, duidelijke tekst. Richt u zich op mensen die ook verantwoordelijkheden dragen in functie (en wat te verliezen hebben), bespreek dan uitvoerig elke punt en komma in de tekst met ze, anders ondertekenen ze eenvoudigweg niet, te riskant. Deze mensen moeten eerder persoonlijk aangesproken en overtuigd worden voor ze ondertekenen.

overlap

Op de Engelse petitiewebsite komt het vaak voor dat petities afgewezen worden omdat er al een petitie op de website staat met dezelfde strekking. Het kan zijn dat u het op een subtiel, maar belangrijk, punt niet eens bent met een bestaande petitie. Dan kunt u een nieuwe petitie starten, maar dan moet u in de petitie wel duidelijk aangeven hoe en waarom u afwijkt van de vergelijkbare petitie.

timing

Let erop wanneer u de petitie wilt gaan overhandigen. Kies bijvoorbeeld niet een datum midden in een reces.

Zie verder de Petitiecriteria om te zien waarop een petitie afgewezen kan worden.